Sunday, August 22, 2010

055 Pengakuan : saya pernah masuk PERKID

oh no. kenapa sume blurrrr???


carilah sayee~ ;))

Serius. saya budak jahat. saya ade masalah sosial. So, semalam, saya dihantar bersama rombongan ke PERKID, Hulu Langat.


Oh Oh tidak. saya tidak ditahan kat sane sebab bukan parents saya yang hantar. Haha. Gotcha! ;))


Ok. The reality is saya pergi PERKID ikut rombongan mak cik kiah eh eh lawatan kolej Delima dengan Encik Rais as pengiring. So kat sana, kami berbuka, bertarawikh, dan berkenal-kenalan lah dengan kawan2 kita yang tak senasib dengan kita ni. Tau tak PERKID tu hape? Hah. Tatau kan? kan? Ok. saye je kot yang tatau mula2.


Ok. Untuk orang yang macam saya, PERKID tu macam pusat pemulihan ahlak lah tapi dengan bertiangkan agama. Best kot dpt masuk situ sebab kita dapat belajar agama n everything. Hah, nak tau best ke tak, silalah masuk sekali ye. Jom~


Sekarang dah pukul 6 petang. oops... Makanan buka tak beli lagi! So ringkaskan je lah. Korang sambil baca sambil buat ayat sendiri je lah~


Sebab masuk PERKID : Mostly sebab masalah sosial yang terlampau, minum arak, pills, berzina etc.
p/s : kalau korang nak masuk sangat2 and sangat2 nak jadik salah seorang anak2 PERKID, silalah buat  benda alah tak bermoral ni ea. Senang saje caranye. ;)


Tempoh duduk kat PERKID : Biasanya 1 tahun 6 bulan *lama wooooo*. Tapi masa ditentukan oleh Abah (Pengerusi PERKID), Ummi n Ibu lah. Lepastu kalau dah keluar, ade parole-like tempoh 3 tahun. Kalau time ni tak insaf2 lagi. Kena bawak balik masuklah. Jawapannye : 3 tahun extend tak leyh kuar2. Padan muka.


Aktiviti kat sana : Bangun pagi, ade kelas agama ( fardhu 'ain, al-Quran etc.), tidur tgh hari kejap, solat zohor, kelas petang, riadhah, dan yang memasak tu akan masak sama2. Lepas tu solat, and ngaji n basically mcm2 lah. Yang dah senior2 tu (yang dah dduk 1 thun lebih), mungkin akan ikut sekali OPS2 PERKID masa malam tahun baru ke, Merdeka ke, Valentine ke. Kira ikut berdakwah la. Best kan? kan? Hah. Kalau nak silalah suruh mak bapak u all daftar ye~


Macam mana nak masuk? Ok. mostly, yang masuk ni dihantar (dipaksa,ditipu,dipaksarela,memang rela etc.) oleh parents mereka. Ade jugak yang diangkut (dijemput,ditarik etc.) oleh pihak PERKID. Tapi dengan kebenaran parents lah. Mesti parents2 still sayang sangat dengan diorang nih tapi tatau dah nak buat hape dengan diorang yang takde harapan nak berubah ni, so hantar lah kat sini. Kesian kan mak bapak diorang?  Memang lah salah diorang jugak sebab tak jaga baik2. Tapi ada jugak yang berlaku di luar kawalan diorang, so kesian kan?


Masa sesi bersosial dan berkenal-kenalan dengan diorang ni, macam2 pengalaman yang dapat kitorang ambil dan jadikan iktibar. Tapi yang pasti mostly adalah sebab guys lah (pakwe, balak, teman lelaki, kawan lelaki, baby etc). Perempuan ni, senang je nak cair. ayat sikit2 dah cair macam cokelat cadbury. Diorang ni memang pantang kena ayat. Hah kau, mula2 pegang sikit, pastu pegang banyak2 diikuti dengan rabe2, disusuli dengan adegan dan aksi panas macam ariel tu. Eh eh. shhh...


Ok. So, konklusinya di sini, kaum2 hawa sekalian, tolong lah jaga maruah awak tu baik2 ye. Jangan lah percayakan mana2 lelaki kaw2 100%. Karang kaw2 depa pergunakan hangpa. Eh, pergi kedah kejap. Kalau nak berkasih sayang, manja2, cintan cintun, kiss2 sume silalah tunggu si lelaki tu dah sah2 jadi suami awak okeyh.


And GUYS! tolong lah sedar sikit, awak tu dilahirkan sebagai pemimpin, bukan memimpin tangan awek pergi masuk hotel ye. Awaklah sebenarnya sebab utama baby2 banyak kena tinggal tepi jalan, bawah jambatan, dalam tong sampah, dalam baby hatch suma tu. Kalau ada perasaan GUILTY n RESPONSIBILITY tu takpe jugak, boleh jaga anak luar nikah awak tu. Ni, awek kate " Abang, saya dah pregnant. Macam mana ni?", you all sibuk cabut lari macam tak cukup tanah nak jejak. Ish ish ish. Yang si awek preggy tu sibuk cari tempat nak gugurkan baby. Ish ish ish. Astarghfirullahalazim.


Ok lah sini saje, sekarang sudah pukul 6.51 petang. Saya buka meggi je lah. Haha~ Baik lappy mengong, takley detect USB. Next tyme lah letak gamba. Peace~


owh. edited ;
suda letak gamba but mostly gambar banyak blur. aiseh. seriously kena belajar dari kak kina ni. haha~ ;D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...