Tuesday, November 1, 2011

088 Be happy with your life

Assalamualaikum.

Masa baca buku ni, mengalir air mata macam ape. Sorang2 kat library pulak tu. Kalau orang tengok, apa kena lah minah ni nangis sorang2 macam fail exam *oh please don't*. Buku bertajuk Natrah : Cinta Rusuhan dan Air Mata, ade kat library hospital. Silalah browse, pinjam dan hayati.



Buku ni mengisahkan tentang Natrah @ Bertha Herthog seorang remaja Belanda yang dilahirkan di Indonesia dan diambil sebagai anak angkat secara sah oleh Che Aminah dari Kemaman. Kisah hidup dia ni sangat menyayat hati dimana keluarga asalnya telah membawa kes Natrah ke mahkamah untuk menuntut balik hak penjagaan. Natrah masa tu umur baru 13 tahun telah dikahwinkan dengan seorang pemuda bernama Mansoor yang umurnya 22 tahun ketika itu atas nama cinta. Atas sebab budaya, agama umur perkahwinan bawah umur yang pelik pada pandangan orang Barat ketika tu, kes Natrah telah diambil oleh pihak mahkamah Barat yang akhirnya telah memulangkan balik hak penjagaan Natrah kepada ibu bapa asal.

 

Jadi bermulalah kisah menyayat hati dimana kes rusuhan telah berlaku dimana orang Muslim Melayu tidak puas hati dengan keputusan mahkamah kerana Natrah masa kecilnya telah dibesarkan dengan cara Melayu, dengan beragama Islam. Kes rusuhan tersebut telah mengorbankan bebrapa orang Melayu dan mencederakan beberapa yang lain.

Natrah dengan ibu angkatnya, Che Aminah
Natrah pula yang telah dibawa pulang Belanda melalui zaman kanak2 yang susah. Kerana di Malaysia, Natrah dibesarkan oleh Che Aminah dalan keluarga yang senang dan berada (Che Aminah ialah adalah keturunan bangsawan ketika itu), di Belanda pula keluarga Natrah adalah miskin, dia terpakasa membuat kerja2 rumah dan telah dipandang hina kerana kisah hidupnya di Malaysia.

Ok. Tu je, lalalala. Nak tau lebih, silalah baca sendiri ye.. FYI, Natrah dah pun meninggal dunia pada tahun 2009 lepas. Mansoor aka cinta Natrah yang tak kesampaian (cheewaah) pun sudah meninggal pada tahun 1998 ke 1997, tak ingat. It's just sad that I am a bit late to learn about her. Tapi yang pasti kisah dia ni sangat lah menyedihkan, boleh jadi iktibar kepada semua, InsyaAllah~

Thursday, October 27, 2011

087 In Heaven

Not the feeling, literally.

Yeah, JYJ In Heaven album, I am waiting for youuuu~

And guess what, my seminar is tomorrow. and my case write up is also due tomorrow, still haven't finish completely. And currently I am not anywhere near 'the zone'.

Yup. The zone, the mood to study or anything. I just want to be able to finish my works and wish for the best for the next week and tomorrow *crossing my fingers tightly*. I have to clerk patients too. Gosh, these days my emotional graph is pretty much upside-down. Ok. Off to work now.

Sometimes this is only what I have in my mind

Then, when the time comes, I'll be miserable 


And all I see is this mad-looking-Luffy pointing finger at me


I guess i need to stop watching One Piece.

Monday, September 5, 2011

086 Sweet ;))

Salam.

Lately, saye minat sangat kat lagu River Flows In You by Yiruma. Dapat tau daripada Twilight's (Patty encem ^^") Bella's Lullaby - tatau ape kaitan lagu ni dengan lagu Yiruma ni. Nak kate Yiruma punye lagu tak jugak... Hmm...  Terjebak pun sebab Youtube lah. (thanks Youtube sebab melalaikan hidupku... T_T") So, sekarang ni seriously dah jatuh head over heels dah dengan lagu ni. Lepas tu, thanks A LOT to youtube jugak lah ( I'm being sarcastic!) , dekat playlist sebelah tu ade banyak lagu Yiruma yang lain, so yay, a new fan of Yiruma have been born (21 years ago literally) ;))

Lagu ni memang dari mula smpai habis x boring2 dengar, lepas tu ulang2 macam tak cukup button replay nak tekan, LOL. Tah pape. Abaikan. Saye memang macam ni. Kalau nak tau lebih pasal pak cik ni, sila google sendiri okeyh. Oh ye, rupa2 nye, pak cik ni banyak buat OST untuk popular korean dramas mcm Autumn in My Heart dan Secret Garden... hehehe (another reason for me to be a fan).

Cool kan pakcik ni, I really wish I could play like him.


Budak ni pun smart je. Anak sape la ni.. (name die Jung Sung Ha)
cari la kat Youtube, die byk buat cover lagu2 best in piano and guitar. 

Anyway, lepas dengar satu lagu je terus download album die yg First Love tu (Yiruma, bukan Jung Sung Ha okeyh). Lagu2 lain yang cambest - Kiss The Rain, If I Could See You Again... Okeyh, pergi google je lah. banyak sangat lagu die yg cambest. 


Ok. lagu ni macam selalu dengar kan? Kenapa macam familiar ea?
Ok. Abaikan.

^^"

edited : oh. umur die mcm 30-an.. mudenye dah cipta lagu2 yg best.. kan?

Tuesday, August 16, 2011

085 Tak rasa bersalahkah?

Salam

Saye bukan perfek sangat nak menegur orang lain, ilmu saye, paras dada pun tak sampai. Umur? hmph~ tak payah cakap lah, baru setahun jagung (tibe2 nak rase macam muda XD). Tapi pada umur macam ni, seharusnya, dah pandai berfikir, dah pandai buat decision mana satu baik dan mana satu buruk. Tapi bila baca blog 'makcik' ni, memang beristighfar panjang2, scroll bawah sikit, istighfar, klik sekali, mngucap, klik dua kali terus tak sanggup nak baca.

Penulis membahasakan diri sendiri sebagai 'makcik'. Yakni, seseorang yang lebih tua(dari umur sayalah). Pada saya, kalau umur lagi tua tu memang wajib kita hormat.Tapi melihat penulisan dan pandangan2 beliau, memang tak mampu nak panggil 'makcik' or 'akak'.

Secondly, her posts, even an eleven years old Muslimin or Muslimah can't even agree to her. (cuba lah try tanye budak2 kecik dekat sekolah agama. Once, in my old school, a 5 y/o kid can't even went to the toilet, she's just standing in front of it. When asked why? She said she forget the du'a for entering the toilet. Innocent, naaah~  She's just abiding the rules.. and yeah, with a little bit of innocent side ;D)

Thirdly, I thought she stopped already!!! Why there is no action taken, she's too much!

http://makcikhajjahsittalwuzara1001.wordpress.com/

I am posting this address not to advertise her blog, just want to make Muslims realize this is what we'll be if we are not careful enough on what we've exposed to.

Monday, August 15, 2011

084 Betty bought what??!

Salam,


Just wanna share some tounge twister thingy. It's been a long time since I've heard that and it brings back memories. *chewwah~*


1. She sells seashell by the seashore


2. Betty bought a butter but the butter that Betty bought was bitter so Betty bought another butter to make the bitter butter better.


3. Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

4. If you stick a stock of liquor in your locker, it is slick to stick a lock upon your stock or some joker who is slicker is going to trick you of your liquor if you fail to lock your liquor with a lock.\

Smile!

Try lah before berbuka ni.. ;D

Tuesday, August 9, 2011

083 Take risks.


Capture gambar ape ni ain???


LOL. I just love the scenary, found a quote, combine them together. Its nothing, really.
They are not even matched. 


.just forget it.


Saturday, August 6, 2011

082 Berbuka k-style~

Thanks to my housemates, Rina, Fifa, Dayang and Irda yang sangat berdedikasi bertungkus-lumus sambil mengejar waktu berbuka. Thanks for the good times.

Korean food, pertama kali buat, pertama kali beli, pertama kali rasa. All in all, everything's good. Cuma terlebih kuantiti je. ;)) sebab tak reti nak bajet lagi ok.

Now, the pics.
The ingredients

The end products

This is tteok-buk-ki (don't know how to spell) or rice cake with gochujang(red pepper paste)
Tapi yang ni dah jadi Malaysian style, sume bende kitorang main bantai tmasuk. 

This is kimbap.
Pardon the outlook, the taste was good~

Bibimbap, a korean rice mixed with beef and vegetables plus gochujang.
This one's looks appetizing,
yang ni jugak lah yang paling mengenyangkan!
Oh, and there's one more, fried salmon with pepper. Simple. Alhamdulillah hari ni rezeki banyak dan sedap~

dah kenyang.....................................





p/s: esok nak pergi hospital. huhu.

Sunday, July 31, 2011

081 Selamat...

Hari Raya!! Haha. Boringla kan orang asyik ucap selamat menyambut ramadhan je, saya nak advance sebulan. Hah kau~ terus raye! Eeeee tak sabanye, tapi, sebelum tu kena puasa satu bulan, yang perempuan tak cukup takpe. ;)) Tapi jangan lah makan depan2 orang ramai, buat tambah dosa je. Malam-malam jangan lupa tarawikh~ (ingatan pada diri sendiri sebenarnye....... ^^) Jangan lupa jaga hati, mulut, tangan dan mata. Jangan lupa kejar malam lailatul qadr.


p/s: Baju raya dah beli? Kasut raya? Beg tangan raya? Rantai raya? Tundung raya? Cincin raya? Sunglasses raya?????

terliur tak? slurpp~

Tuesday, July 26, 2011

079 Clerking is so much fun when you open your heart.

Salam,


Dulu-dulu kalau nak clerk patient mesti rasa macam oh-so-boh-san sebab kena banyak tanya2 then balik jumpe doc mesti kena marah (sampai sekarang pun) sebab tak complete, tak cukup, tak sesuai dan etc. Ingat lagi bedside mase 2nd year, selalu kena marah dengan Dr.M sebab tak reti nak buat summary. LOL. Lepas tu semua takut kalau dapat Dr.M. But, ironically, we'd always have Dr.M as our lec that day. Hmmmm... 

Sekarang, bile fikir balik, agak best lah jugak clerking ni. It's pretty simple, when you get to know the patient, you'll open up your heart to receive everything they'll say. Not just what they're having. So, rule of the thumb is, just know them inside out, borak2 macam jumpe makcik saudara, atau pun tanya je macam2, kalau diorang dapat rasa yang kita ni sincere, then they'll tell you everything. Then kalau jadi pelajar, lagilah senang diorang nak share, walaupun dah belambak student yang tanya diorang, still akan repeat balik everything. Thank you very much in that area! ^^ 


So, hari ni , nak share lah sorang patient ni. Kak Y, she's always laughing and have this very positive mind. Nampak sangat muda walaupun dah nak 40 tahun!! (mula2 kami ingat dia ni 27-30 years old kot) She's pretty interesting, PV bleeding with pain agg with heavy works. Katanye ade bengkak. Eh, out of the topic pulak. Macam ni, tadi datang nak clerk kakak ni. Lepas tu, kami pulak yang dapat lecture. But it was good. About being positive in life dan terima hakikat seadanya sebab, semua yang berlaku mesti ade hikmah disebaliknya. She took examples from her life, and from there, you'll know everything. Like what kind of person she is?, how is her relationship with her family and what kind of lifestyle she used to had. Basically, redha in everything and smile a LOT!!!




See, not all clerking is boring.




Alright, that's all I think. Macam tulis karangan pulak panjang2 macam ni. Adoi.


p/s : DK is my supervisor, and he kept asking us to do research on what is the actual amount of bleeding in PPH, DUB etc. and how to measure them. Like 'how much' exactly is 'that much'? He told us to weigh the pads in the labour room and all. LOL. Was he serious? Please tell me he wasn't. 






I would like to, but hmmm....





Sunday, July 24, 2011

078 Sharing is caring~ ;))

All the desktop BGs that I've created before...


The first one, baru berjinak2 dengan photoshop. Ntah pape~
2006


Skipped a few, sbb yg lain sangat2 tak lawa. But I used to like this one a lot.
Stayed on my desktop for few months.
2007


This  one clumsily finished. sbb ramai sgt, takde idea dan tengah mengong2.
Baru belajar cmne nak tuka font.
2007



I used to like this one too. the bg colour looks gorgeous(ciplak org len punye)
pastu edit2. Sengal tak??
2007


Stopped editing sebab hilang lappy and hilang photoshop. Cis2. Started back  after found out Photoscape.
This one 2010.
Okay. this one looks nerdy. Ni mase tengah nak exam.. LOL

Created via photoscape jugak. Tapi original photo tau! Took at Langkawi this year.
Edited a few lighting here and there, and walla!~ Nampak macam pakai DSLR kan.
Haha. berangan.
2011

This one is the latest, my current BG.  Perasan tak BG kat belakang tu terbalik~
Shhhhhhhhhhh!~
2011

Looking back.........





Baek. Saye noob~

Saturday, July 9, 2011

077 Tempat baru rumah baru, oh yeah~

*sing 'oh yeah' by MBLAQ furiously*

Yay! Sudah ke kampus Sg.Buloh!! Suka sangat sebab tenang, aman dan damai sebab dapat tingkat 7! Nyamuk takde, tak payah beli ridsect. Bunyi bus pagi-pagi pun takde, so boleh bangun selambat-lambatnya. Tingkap boleh bukak luas-luas, nak terjun suicidal pun boleh. Dan yang paling penting, almari sangat luas dan tinggi rasa macam nak bawak lagi banyak-banyak baju dan segala harta pusaka dari rumah.

My new desk*walaupun takkkan guna selalu sebab bed is a better desk to me XP*

New bed, tilam yang agak tebal dan selesa, kompem susah nak bangun pagi!

We have kitchen(?!) also! and a meeting table too(?!!!!!) ^^"

Dan group posting and list sudah dapat! Yay! First posting I got O&G(Obstetrics and Gynaecology). *dull yay with no exclamation marks* Pretty interesting and exciting but yet, pretty scary. Dealings with women*you know how their temperament is* and their vi-jay-jay*you know how sensitive women are* got me a little bit nervous. Sudah beli buku-buku yang harganya mencecah RM900++*tatau la kenape aku punye mahal sangat!*.

Next postings are paediatric, surgery, medicine and lastly, rural/urban health*tu diaa PHPM dah mai*. Apepun, taknak fikir banyak. Nak excited lama2 sebab dapat tempat tinggal baru yang best tapi takde ampaian~

Tata~

Oh ye, and the view is awesome!!~

Ni antara bangunan yang tak siap lagi~
View dari bilik, dapatlah tengok bintang malam-malam!

Saturday, July 2, 2011

076 Cuti 2 minggu, buat apekah?

Okay, taklah sampai 2 minggu kot. 1 minggu 6 hari kot. Hehe. Sengal tak saye? So 1 minggu 6 hari ni buat ape ea kat rumah?

Firstly, tengok TV! Yay!~ Music Bank hari jumaat, Teen Cribs kat MTV, kalau boring bukak HitzTV, recap Maharaja Lawak, bla bla bla bla... mari kita lupakan sekejap clinical years yang mendatang lagi seminggu ni.... =_="

Suke tengok rumah orang kaya ni. Rasa macam nak kumpul duit banyak2 je.

Lepas tu, tinggalkan gitar kejap, carik keyboard yang dah berhabuk. Adoi. Most lagu dah lupe camne nak main. Ciss2. So, sekarang ni nak recap balik, tapi with the new song, Fur Elise (Bagatelle in A minor Op 59). Baru nak major that song...huhu.... saye tau saye noob~ T_T' dahlah tak reti main kalau takde score macam ayah. Ok, saye noob. TT_TT"

Tu dia. Dah ade orang take over la  pulak~

My mission. Go Ain!!
Next stuff buat kat rumah mase boring ialah memasak! Yes2. Jom jadi chef tak bertauliah ramai2. Konon nak jadi chef, bile start meletup je minyak sembunyik belakang ayah. Takpe, at least ade satu dish yang dah major.. iaitu.... drumroll please... dum dum dummmm.... Megi! Macam2 jenis saye tau! (cis2...nampak benor ke-noob-an nye)

Lepas tu... shopping!! Oh yeah! The best thing you can do when you stress, boring, sad, mad etc. that is... shopping!! Tapi tak boleh lame2, mula konon nak tengok2, lepas tu try2, lepas tu eh, terbawak pergi cashier pulak. Adoi.

Lastly, study....(nampak benor menipu!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...