Sunday, July 31, 2011

081 Selamat...

Hari Raya!! Haha. Boringla kan orang asyik ucap selamat menyambut ramadhan je, saya nak advance sebulan. Hah kau~ terus raye! Eeeee tak sabanye, tapi, sebelum tu kena puasa satu bulan, yang perempuan tak cukup takpe. ;)) Tapi jangan lah makan depan2 orang ramai, buat tambah dosa je. Malam-malam jangan lupa tarawikh~ (ingatan pada diri sendiri sebenarnye....... ^^) Jangan lupa jaga hati, mulut, tangan dan mata. Jangan lupa kejar malam lailatul qadr.


p/s: Baju raya dah beli? Kasut raya? Beg tangan raya? Rantai raya? Tundung raya? Cincin raya? Sunglasses raya?????

terliur tak? slurpp~

Tuesday, July 26, 2011

079 Clerking is so much fun when you open your heart.

Salam,


Dulu-dulu kalau nak clerk patient mesti rasa macam oh-so-boh-san sebab kena banyak tanya2 then balik jumpe doc mesti kena marah (sampai sekarang pun) sebab tak complete, tak cukup, tak sesuai dan etc. Ingat lagi bedside mase 2nd year, selalu kena marah dengan Dr.M sebab tak reti nak buat summary. LOL. Lepas tu semua takut kalau dapat Dr.M. But, ironically, we'd always have Dr.M as our lec that day. Hmmmm... 

Sekarang, bile fikir balik, agak best lah jugak clerking ni. It's pretty simple, when you get to know the patient, you'll open up your heart to receive everything they'll say. Not just what they're having. So, rule of the thumb is, just know them inside out, borak2 macam jumpe makcik saudara, atau pun tanya je macam2, kalau diorang dapat rasa yang kita ni sincere, then they'll tell you everything. Then kalau jadi pelajar, lagilah senang diorang nak share, walaupun dah belambak student yang tanya diorang, still akan repeat balik everything. Thank you very much in that area! ^^ 


So, hari ni , nak share lah sorang patient ni. Kak Y, she's always laughing and have this very positive mind. Nampak sangat muda walaupun dah nak 40 tahun!! (mula2 kami ingat dia ni 27-30 years old kot) She's pretty interesting, PV bleeding with pain agg with heavy works. Katanye ade bengkak. Eh, out of the topic pulak. Macam ni, tadi datang nak clerk kakak ni. Lepas tu, kami pulak yang dapat lecture. But it was good. About being positive in life dan terima hakikat seadanya sebab, semua yang berlaku mesti ade hikmah disebaliknya. She took examples from her life, and from there, you'll know everything. Like what kind of person she is?, how is her relationship with her family and what kind of lifestyle she used to had. Basically, redha in everything and smile a LOT!!!




See, not all clerking is boring.




Alright, that's all I think. Macam tulis karangan pulak panjang2 macam ni. Adoi.


p/s : DK is my supervisor, and he kept asking us to do research on what is the actual amount of bleeding in PPH, DUB etc. and how to measure them. Like 'how much' exactly is 'that much'? He told us to weigh the pads in the labour room and all. LOL. Was he serious? Please tell me he wasn't. 






I would like to, but hmmm....





Sunday, July 24, 2011

078 Sharing is caring~ ;))

All the desktop BGs that I've created before...


The first one, baru berjinak2 dengan photoshop. Ntah pape~
2006


Skipped a few, sbb yg lain sangat2 tak lawa. But I used to like this one a lot.
Stayed on my desktop for few months.
2007


This  one clumsily finished. sbb ramai sgt, takde idea dan tengah mengong2.
Baru belajar cmne nak tuka font.
2007



I used to like this one too. the bg colour looks gorgeous(ciplak org len punye)
pastu edit2. Sengal tak??
2007


Stopped editing sebab hilang lappy and hilang photoshop. Cis2. Started back  after found out Photoscape.
This one 2010.
Okay. this one looks nerdy. Ni mase tengah nak exam.. LOL

Created via photoscape jugak. Tapi original photo tau! Took at Langkawi this year.
Edited a few lighting here and there, and walla!~ Nampak macam pakai DSLR kan.
Haha. berangan.
2011

This one is the latest, my current BG.  Perasan tak BG kat belakang tu terbalik~
Shhhhhhhhhhh!~
2011

Looking back.........





Baek. Saye noob~

Saturday, July 9, 2011

077 Tempat baru rumah baru, oh yeah~

*sing 'oh yeah' by MBLAQ furiously*

Yay! Sudah ke kampus Sg.Buloh!! Suka sangat sebab tenang, aman dan damai sebab dapat tingkat 7! Nyamuk takde, tak payah beli ridsect. Bunyi bus pagi-pagi pun takde, so boleh bangun selambat-lambatnya. Tingkap boleh bukak luas-luas, nak terjun suicidal pun boleh. Dan yang paling penting, almari sangat luas dan tinggi rasa macam nak bawak lagi banyak-banyak baju dan segala harta pusaka dari rumah.

My new desk*walaupun takkkan guna selalu sebab bed is a better desk to me XP*

New bed, tilam yang agak tebal dan selesa, kompem susah nak bangun pagi!

We have kitchen(?!) also! and a meeting table too(?!!!!!) ^^"

Dan group posting and list sudah dapat! Yay! First posting I got O&G(Obstetrics and Gynaecology). *dull yay with no exclamation marks* Pretty interesting and exciting but yet, pretty scary. Dealings with women*you know how their temperament is* and their vi-jay-jay*you know how sensitive women are* got me a little bit nervous. Sudah beli buku-buku yang harganya mencecah RM900++*tatau la kenape aku punye mahal sangat!*.

Next postings are paediatric, surgery, medicine and lastly, rural/urban health*tu diaa PHPM dah mai*. Apepun, taknak fikir banyak. Nak excited lama2 sebab dapat tempat tinggal baru yang best tapi takde ampaian~

Tata~

Oh ye, and the view is awesome!!~

Ni antara bangunan yang tak siap lagi~
View dari bilik, dapatlah tengok bintang malam-malam!

Saturday, July 2, 2011

076 Cuti 2 minggu, buat apekah?

Okay, taklah sampai 2 minggu kot. 1 minggu 6 hari kot. Hehe. Sengal tak saye? So 1 minggu 6 hari ni buat ape ea kat rumah?

Firstly, tengok TV! Yay!~ Music Bank hari jumaat, Teen Cribs kat MTV, kalau boring bukak HitzTV, recap Maharaja Lawak, bla bla bla bla... mari kita lupakan sekejap clinical years yang mendatang lagi seminggu ni.... =_="

Suke tengok rumah orang kaya ni. Rasa macam nak kumpul duit banyak2 je.

Lepas tu, tinggalkan gitar kejap, carik keyboard yang dah berhabuk. Adoi. Most lagu dah lupe camne nak main. Ciss2. So, sekarang ni nak recap balik, tapi with the new song, Fur Elise (Bagatelle in A minor Op 59). Baru nak major that song...huhu.... saye tau saye noob~ T_T' dahlah tak reti main kalau takde score macam ayah. Ok, saye noob. TT_TT"

Tu dia. Dah ade orang take over la  pulak~

My mission. Go Ain!!
Next stuff buat kat rumah mase boring ialah memasak! Yes2. Jom jadi chef tak bertauliah ramai2. Konon nak jadi chef, bile start meletup je minyak sembunyik belakang ayah. Takpe, at least ade satu dish yang dah major.. iaitu.... drumroll please... dum dum dummmm.... Megi! Macam2 jenis saye tau! (cis2...nampak benor ke-noob-an nye)

Lepas tu... shopping!! Oh yeah! The best thing you can do when you stress, boring, sad, mad etc. that is... shopping!! Tapi tak boleh lame2, mula konon nak tengok2, lepas tu try2, lepas tu eh, terbawak pergi cashier pulak. Adoi.

Lastly, study....(nampak benor menipu!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...